Ballast Nedam Zeist PGGM Pensioen

4. mei, heeft PGGM en Ballast Nedam het contract ondertekend voor de nieuwbouw van het hoofdkantoor van de Stichting Pensioenfonds voor de Gezondheid, Geestelijke en Maatschappelijke Belangen (PGGM) in Zeist, waar G.v.d.Burg Allround Bouw heeft deel genomen. Dit nieuwe kantoor heeft een bruto vloeroppervlak van circa 50.000m2 en een drielaagse ondergrondse parkeergarage voor circa duizend auto’s. Direct na de komende zomervakantie zal het werk starten en medio 2010 worden opgeleverd. De bouwsom is 54 miljoen euro. Het project wordt uitgevoerd door Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten uit Nieuwegein.

Projectomschrijving

Naast het bestaande gebouw van PGGM in Zeist zijn twee kantoorvleugels en een patiogebouw in de binnentuin gerealiseerd. Onder de twee nieuwe kantoorvleugels is een drielaagse parkeerkelder en een expeditie gemaakt. Het gebouw kent grote overstekken. Deze overstekken oefenen horizontale belastingen uit op de vloeren en kernen. De uitkraging van het auditorium is via de atriumconstructie horizontaal gekoppeld aan de overstekken van de kantoorvleugels. De beide overstekken zijn hierdoor in balans.

HOOFDKANTOOR PGGM

Het bestaande gebouw is uitgebreid met een nieuwe vleugel met ook een nieuwe hoofdentree. De entreehal heeft een grote vide, roltrappen en liften. Boven de entree kraagt een groot, dicht, volume uit met cortenstalen gevels. Hierin bevindt zich het auditorium. De rest van de nieuwbouw heeft gevels in glas en rostvaststaal. Voor de langsgevel aan de zuidkant hangt een houten scherm.
De omgeving van het gebouw is vrijgemaakt voor de bouw van een 25.000 m² grote ondergrondse parkeergarage met daar bovenop een privé park.
In de grote binnenplaats zijn loopbruggen gemaakt om de interne logistiek van het pand te verbeteren. De gevels bestaan hier uit spiegelglas en roestvaststaal.
Het 25.000 m² grote pand kreeg een geheel nieuw interieur en ventilatiesysteem. Het gehele project heeft 64 miljoen euro gekost. In november 2007 is gestart met de bouw.