Ballast Nedam Almere Kunstline

De Kunstlinie is een centrum voor kunstzinnige vorming en schouwburg, gelegen in het nieuwe stadshart van Almere. Het Japanse bureau SANAA maakte in samenwerking met Onno Greiner Martien van Goor architecten een ontwerp voor de meervoudige opdracht die door de gemeente Almere werd uitgeschreven. Na het winnen van deze competitie in 1999 werd de samenwerking beëindigd en ging SANAA verder met de opdracht. Het uiteindelijke ontwerp is volgens een Design & Build contract door de aannemer Ballast Nedam voor 43 miljoen euro aangenomen, uitgewerkt en uitgevoerd. In het begin van 2007 werd het centrum officieel geopend.

Ontwerp

Het Kunstencentrum kenmerkt zich door de bijzondere ligging in het Weerwater. Vanaf de rand van het Waterfront steekt een verdieping hoge ‘plak’ van 100 bij 100 meter het Weerwater in, waardoor het gebouw aan één zijde uitkijkt over het uitgestrekte water en aan de andere kant op het nieuwe stadhart van Almere. Het bouwwerk staat deels op palen, waardoor het lijkt te drijven. Een ander deel is onderkelderd.
Uit de lage ‘plak’ rijzen drie kubusvormige volumes op: de toneeltoren van de grote zaal (van 1050 plaatsen), de middenzaal (350 plaatsen) en de kleine zaal (150 plaatsen). Boven de kleine zaal bevinden zich de kantoren van “Kunstencentrum de Kunstlinie”. Hiernaast bevat het gebouw een aantal patio’s, en een meervoud aan repetitieruimtes en studio’s voor dans, muziek en kunst.