PI2 Zaandam

Bouwbedrijven Ballast Nedam en Royal Imtech gaan samen met G. v.d. Burg in Zaandam de nieuwe grote gevangenis ‘PPS Penitentiaire Inrichting Zaanstad’ bouwen. Het ministerie heeft de opdracht voor de bouw van de nieuwe mega-bajes uitbesteed aan het consortium Pi2, een samenwerkingsverband tussen deze twee bedrijven. De bajes komt op het oostelijke gedeelte van bedrijventerrein Hoog Tij te Westzaan en zal plaats bieden aan ruim 1.000 gedetineerden. Er komen vooral meerpersoonscellen in het nieuwe gebouw. De gevangenissen in Amsterdam, Penitentiaire Inrichting Over-Amstel (PIOA), beter bekend als de Bijlmer Bajes en de Havenstraat, alsook de Koepel met het bijgebouw ‘De Vest’ in Haarlem zullen verdwijnen. Althans, wellicht krijgen zij na grondige renovatie een andere bestemming.

Waar

Aan de rand van het centrum van Zaandam is een gevangenis geprojecteerd. De gekozen locatie richt zich op de ongemakkelijke verhouding van de gevangenis tot de publieke ruimte. De representatieve functie van detentie vraagt om een zichtbare locatie binnen een stedelijke context. Maar ruimte is schaars in de stad. Met een oppervlak van nog geen hectare problematiseert de locatie de ruimtebehoefte van de gevangenis.

Mega-gevangenis

Vast staat dat gedetineerde voortaan vooral naar Zaandam zullen worden overgebracht. De verbinding erheen is redelijk, er zijn weinig woonhuizen in de omgeving, dus dat vormde geen beletsel. De mega-gevangenis op het bedrijventerrein moet in 2016 klaar zijn voor gebruik. De Rijksgebouwendienst heeft met Pi2 afgesproken dat ze niet alleen het ontwerp, de bouw en de financiering voor hun rekening nemen. Ook zullen zij 25 jaar lang de mega-gevangenis exploiteren. In de praktijk zal dat hoogst- waarschijnlijk alleen neerkomen op het verhuren van het gebouw aan justitie en het onderhoud van het nieuw op te leveren gebouw.